Anume oamenii îi dau un colorit aparte ţării noastre! Vizitându-ne, veţi întîlni în calea voastră oameni calzi, sinceri şi binevoitori. Odată ajunşi, nici nu veţi observa cum veţi fi așezat la masă, iar gospodarul casei vă va ospăta cu un pahar de vin rece. Bucătăria tradiţională surprinde prin simplitatea și diversitatea sa. Zeama de cocoş cu aromă îmbietoare, preparată cu tăiței de casă și multă dragoste, mămăliga aburindă răsturnată pe un tocător şi tăiată cu un fir de aţă, sunt doar câteva ritaluri culinare moştenite de moldoveni din generaţie în generaţie. Mămăliga se servește cu brânză moldovenească, smântână şi tocană. De sărbători pe mesele moldovenilor sunt nelipsite plăcintele, preparate dintr-un aluat subţire cu umpluturi pe toate gusturile: varză, brânză, mere, dovleac sau vişine. Şi pentru că pofta vine mâncând vă aşteptăm să gustaţi din bucătăria noastră tradiţională.
7 MOTIVE DE A NE VIZITA

OAMENII ȘI OSPITALITATEA LOR

AUTENTICITATE
Localnicii poartă un respect deosebit pentru tradiţii, artă populară şi meşteşugărit. Zestrea cea mai de preţ o reprezintă moştenirea culturală lăsată de generaţiile anterioare. Pentru a cunoaște mai îndeaproape obiceiurile locului se organizează tururi tematice, în care puteţi deprinde meșteșuguri şi îndeletniciri populare. „Muzeul Satului” din satul Selemet sau Muzeul de Istorie, Etnografie și Artă din Cimișlia vă poate oferi o astfel de experienţă. Viața la sat nu înseamnă doar muncă, ci şi folclor, o puternică formă de exprimare a bucuriilor şi tristeţilor moldovenilor.

SIGURANȚĂ
Moldova este una din cele mai sigure țări din Europa. Pe întreg teritoriul Moldovei este disponibil serviciul de internet mobil ieftin cu o viteză mare, la acest capitol țara noastră este inclusă în top 10 a ţărilor cu cea mai mare viteză la internet, de rând cu Japonia și Letonia. În parcurile oraşelor, în cafenele și chiar în troleibuze întotdeauna vă veţi putea conecta gratuit la internet Wi-Fi, aveţi posibilitatea oricând să luaţi legătura cu cei dragi și să vă împărtăşiţi impresiile despre Moldova.


POSIBILITATEA DE A AFLA CEVA NOU
Republica Moldova este o ţară pitorească în Europa de Est, între România şi Ucraina. Teritoriul ei este uşor de recunoscut pe hartă datorită asemănării cu un ciorchine de struguri. Dacă vă place să reveniţi din călătorie cu impresii de neuitat și cu istorii captivante pe care să le povestiţi prietenilor, nu doar cu magneți pentru frigider, atunci țara noastră vă va surprinde și vă va lăsa emoţii profunde. Or anume asta tind să găsească cei, care se aventurează într-o nouă călătorie. Toate drumurile spre ţara noastră primitoare sunt deschise. În Moldova se poate ajunge cu avionul, în aeroportul capitalei – orașul Chișinău, cu mașina, cu trenul sau cu feribotul în portul de sud de pe Dunăre.

VIN ȘI STRUGURI
Vinul și strugurii sunt mândria noastră ceea ce ne fac aceste meleaguri deosebite! Anual în luna august este sărbătorită Ziua Strugurelui iar în octombrie, Ziua Vinului, unde se adună cei mai buni producători de struguri și vinificatori pentru a împărtăşi oaspeţilor din lumea întreagă rodul muncii lor, prin varietatea de vinuri pe care le produc, acompaniate de poveşti de viaţă. Ziua Strugurelui și a Vinului aduce în fiecare an tot mai mulţi vizitatori, iar atmosfera acestor sărbători îi cucereşte şi pe cei mai pretenţioşi turişti, făcându-I să revină an de an. La evenimente sunt expuse diverse colecții impresionante de vinuri și soriuri de struguri, iar vizitatorii au ocazia să guste din toate. Dansurile, comunicarea și bucătăria tradiţională creează o atmosferă specială. O altă ocazie să descoperiţi gustul vinurilor moldoveneşti este să mergeţi într-un tur vinicol prin podgoriile și vinăriile regiunii. Se organizează excursii la câteva vinării, care au lungimea de zeci de kilometri, iar colecțiile cuprind milioane de sticle de vin. Una din aceste galerii subterane –Mileştii Mici este înscrisă în Cartea recordurilor Guinness! Încă nu vă vine să credeţi că pe teritoriul unei ţări atât de mici încap atâtea minuni?

ODIHNĂ ACTIVĂ
Natura locului inspiră la odihnă activă. Oferta turistică este diversă şi include curse de cai, cicloturism şi multe altele. Pasionaţii de arheologie au şansa de a explora numeroșii tumuli din valea râului Cogâlnic, vechi asemeni piramidelor egiptene, sau rezervația peisagistică „Ravenele Cimișliei”. O altă atracţie turistică ofertantă pentru cei care iubesc plimbările în aer liber sunt bisericile, mănăstirile și schiturile străvechi. În fiecare an, în mai, localitatea Selemet găzduieşte festivalul de tradiții de muzică folclorică și obiceiuri gastronomice în aer liber – „iProsop”, la care participă mii de turiști din toată lumea. Organizatorii pun la dispoziție şi o zonă de camping iar pensiunile rurale oferă acomodare în stil tradițional. Pe lângă asta în regiune există zone de camping în cele mai pitoreşti locuri. Într-un timp foarte scurt puteţi să cutreieraţi ţara în lung şi lat, descoperind o diversitate culturală inedită, datorită numărului de minorități naționale: bulgari, găgăuzi, ucraineni, ruși, rromi, polonezi, etc.

EVENIMENTE NEOBIȘNUITE
Concerte de muzică, festivaluri, maratoane în fiecare an, îi inspiră pe locuitorii țării să se alăture la evenimente dintre cele mai diverse. Festivalul muzicienilor etno din întreaga lume – Ethno Jazz, Festivalul DescOperă, Underland Fest, Festivalul Culorilor, Festivalul Mărțișor, precum şi maratoane organizate în galeriile subterane de vinuri, vă vor lăsa impresii de neuitat. Ca să fiţi la curent cu evenimentele din țară și să vă planificaţi excursiile din timp, vizitați website-ul nostru, în care vă vom relata despre cele mai importante și interesante evenimente din regiunea de Sud, dar și din Moldova, la care vă așteptăm cu drag!